Kan PVC vinduer males?

 

Ja, vinduer i PVC kan males. Sjekk med din fargeforhandler om hvilken type maling som er egnet, og pass på at du ikke maler tetningslister.
De kan for øvrig tas ut, og setter tilbake etter det er malt.

Bilde spørsmål

Kan man sette PVC-vinduer i trehus?

 

Ja, ingen problem.

Bilde spørsmål

Kan det bli kondensfukt inni vinduskarmene?

 

Eventuell kondens i vinduskarm blir ledet ut gjennom hull i front. Det kan være kraftig regn, snø eller overskuddsvann fra vindusvask som renner ned i karmen. Alt blir ledet ut i front og ned på vannbrett. Vinduene er bygget med kamre mellom ytterside og innside for å isolere på best mulig måte. Dette gjelder alle pvc og aluminiumsvinduer, og eventuelt andre vinduskarmer som har hulrom.

Slik ser det ut på utside, se bilde.

Bilde spørsmål

Kan man installere PVC vinduer i bygninger som er på gul liste?

 

Ja, det kan man i utgangspunktet. Men da må PVC-vinduene ha samme tykkelse i karm og samme farge utside. Det er ingen ting i veien for at det skal kunne godkjennes annet enn dette. MEN er det historiske bygninger der det er krav om å bytte til eksakt like vinduer (koblede vinduer, delte glass med tynne sprosser etc.), så er det best å sjekke med Riksantikvaren.

Her er Skovveien 8, i krysset Skovveien og Frognerveien i Oslo avbildet med nåværende PVC-vinduer – og de er på gul liste:

Bilde spørsmål

Er det sant at det er helt vedlikeholdsfritt?

 

Ja, om vinduene holdes rene, og hengsler blir smurte ved behov, så vil du ALDRI måtte skrape og male. De råtner ikke, slår seg ikke, gulner ikke og taper seg ikke på noen annen måte. Så bytter man til vinduer i plast, har man vinduer livet ut uten å skrape og male. Det er sikkert!

Bilde spørsmål

Hvorfor får jeg utvendig dugg og kondens?

 

I de senere årene er det kommet stadig bedre varmeisolerende vinduer på markedet. Forbedringen skyldes hovedsakelig bedre ruter. Med den økte interessen rundt bygg med lavenergi- og passivhus-standard øker også bruken av godt isolerte vinduer.

Gode vinduer med lav u-verdi slipper ut mindre varme. Da holdes glasset varmere på innsiden og det blir kaldere på utsiden. Inne blir det da mindre kaldras (luft som blir avkjølt og synker) og mindre muligheter for kondens innvendige. På utsiden av vinduene vil det oftere bli kondens. Dette skjer særlig på sen høst eller tidlig vinter på kalde og klare netter med høy luftfuktigheten. Da vil utstrålingen fra vinduene mot den klare og kalde nattehimmelen bli så stor at temperaturen på vinduets ytterside når duggpunktet. Slike klimatiske forhold opptrer oftest på senhøsten eller tidlig på vinteren. Det er også en rekke andre forhold som vil påvirke hyppigheten av utvendig kondens: Når romtemperaturen er lav, er også varmetransporten gjennom vinduene lav. Dermed blir også overflatetemperatur på utsiden av vinduet og vindusglassene lavere enn ved høyere romtemperaturer. Og jo lavere utvendig overflatetemperatur, desto fortere nås duggpunktet. Vind bidrar til både økt varmetap gjennom vinduene og uttørking av de utvendige overflatene, derfor opptrer utvendig kondens helst når det er lite vind eller vindstille. Avskjerming fra bygninger, vegetasjon osv. reduserer utstrålingen mot den kalde himmelen. Høy skjermingsfaktor kan være tilstrekkelig til at utvendig kondens aldri opptrer. Takvinduer er mer utsatt for utvendig kondens enn vertikale vinduer. Emisjonsfaktoren for glassrutens utvendige overflate påvirker varmeutstrålingen mot omgivelsene. Jo lavere emisjonsfaktor, desto lavere utstråling. For vanlige vindusglass er emisjonsfaktoren 0,84. Ved bruk av ripefast lavemisjonsbelegg på den utvendige overflaten vil utstrålingen reduseres betydelig.

Spør etter glass med antidugg utside, om dette er viktig for deg!

I følge leverandører av glass med såkalte selvrensende belegg, vil utvendig kondens på slike glass opptre som en gjennomsiktig vannfilm i stedet for det mer siktreduserende dråpesjiktet som kan dannes på vanlige glassoverflater. I tillegg vil også kondensen tørke bort raskere på glass med selvrensende belegg. Den solstrålingen som treffer vinduet om morgenen vil være avgjørende for hvor fort kondensvannet, eller iskrystallene dersom det er minusgrader, tørker bort. Kondensen vil derfor vare lengre på nordvendte vinduer enn sørvendte dersom de andre faktorene nevnt over ellers er like.

Bilde spørsmål

Innvendig dugg / kondens på glass

 

Innvendig dugg, randsonekondens, på isolerruter har to årsaker; fuktigheten i rommet og temperaturen på glasset.

Luftfuktigheten inne bør, i kalde perioder, ikke overstige 30 % (Byggdetaljblad E 533.103). Utlufting er beste løsning. Nybygg har en tendens til å ha høy byggfuktighet første året. Boliger med balansert ventilasjon har mindre problem. Dersom man ikke har varmeelement under vinduet øker risikoen for dugg betraktelig. Gulvvarme er en dårlig løsning når det gjelder kaldras (trekk) og kondens.

Moderne ruter som har gassfylling har en høyere gjennomsnittstemperatur på glassflaten, men kaldere enn luftfylte ruter i nedkant (sammenlignet: ved stillestående luft er det kaldest i dalbunnen). Gassen reduserer bevegelsen mellom glassene (konveksjon), derfor synker kald gass mot bunnen av ruten og blir stående der.

Trelags ruter er langt på v ei løsningen på dette problemet. Innvendig kondens og dugg vil svært sjeldent oppstå ved bruk av trelags ruter. I tillegg vil kaldraset, den kalde trekken fra glasset, så godt som forsvinne, og Uverdien vil bli betraktelig bedre.”

En annen løsning som brukes på 2 -lags ruter er såkalt "varmkant". Stål/aluminium profilen mellom glassene erstattes med et isolerende materiale. Også vind gir sterk nedkjøling av ytterste glass som igjen kan gi kondens.

Bilde spørsmål

Hvordan bytter jeg håndtak?

 

Sett håndtaket i horisontal stilling. Bruk pekefinger og tommel for å dra litt i dekselet som dekker skruene, og du vil kjenne en skarp kant. Når du har fått tak, så vrir du dekselet til siden, og skruene kommer til syne. Skru de ut, og bytt håndtak. Pass på at det nye håndtaket blir satt på plass i samme stilling.

TIPS: Ikke skru til for hardt, da kan braketten ta skade.

Bilde spørsmål

Hva om et hengsel blir ødelagt?

 

Det kan svært ofte byttes, og det er enkelt. Bare ta bilde og bestill fra oss, og vi sender hjem til deg. Om hengsel er revet av og skadet karm, kan det være at det må mer utbedring til. Og i verste fall må det bestilles ny vinge eller karm. Det leverer vi, så det er bare å ta kontakt med oss på post@eln.no

Bilde spørsmål

Hvem er REHAU?

 

REHAU er tysk og produserer vinduer og dører i PVC, samt en hel rekke andre ting. Det er et multinasjonalt konsern, og har over 15 000 medarbeidere fordelt på over 170 lokaliteter. Grunnlagt i 1948, da med produkter for utskiftning av tradisjonelle produkter med polymere stoffer. REHAU utvikler seg fra Tyskland og er i dag i over 50 land spredt over hele verden.

Klikk her for å komme til deres webside

Bilde spørsmål

Hvordan rengjør jeg PVC profiler?

 

Dør og vindusprofiler i pvc kan rengjøres med vanlig mildt såpevann. (Uten slipemidler)

Har det satt seg vanskelige flekker med olje eller annet, så kan man i de fleste byggevareforretninger kjøpe «industrirens» som kan brukes. (Fås kjøpt hos byggvareforretning)

Bilde spørsmål

Trenger jeg ventil?

 

Om vinduet som skal erstattes har ventil, så anbefaler vi ventil. Om det skal settes inn et vindu der det ikke før har vært vindu, bør det sjekkes at det er god utlufting, eventuelt sette inn ventil i vegg.

Bilde spørsmål

Hva er mikrolufting?

 

Våre drei/tilt innad vinduer har mikrolufting som standard. Det betyr at vinduet settes i en posisjon der rammen slipper karmen litt, og tilter inn med ca. 0,5 cm. Det er praktisk i rom som trenger litt ekstra luft, f.eks. på kjøkken der ventilator er i bruk, eller i rom der det fyres i peis e.l.

Funksjonen settes i verk ved å vri håndtaket helt opp, og litt tilbake - ca. 170 grader fra utgangspunkt.

Se mer på demonstransjonsvideo ved å trykke her.

Bilde spørsmål

Hva betyr Dreh/kipp?

 

Det betyr rett og slett drei/tilt.

Vindustypen kan du få demonstrert ved å trykke på denne linken her

Bilde spørsmål

Hvor er vinduene fabrikkert?

 

Profilene kommer fra Tyskland, hengsler og innmat kommer fra Tyskland, mens jobben med å montere alt sammen, er gjort i Litauen.

Fabrikken er i høy grad automatisert, men det vil alltid være behov for dyktige og hengivne mennesker til å få et sluttprodukt uten feil og mangler. Da er det godt å vite at det du bestiller kommer fra en fabrikk med erfarne fagfolk med lang fartstid i fabrikken. Vår fabrikk er sertifisert fra NDVK.

Du kan lese mer om dette på NDVK sin webside ved å trykke her

Bilde spørsmål

Hva er plissegardiner?

 

Plissegardiner er skjerming både for sol og innsyn. De er geniale med tanke på at man kan velge å dekke den delen av vinduet som er ønskelig. Ved å dekke nedre del, kan man fortsatt se ut, men det blir vanskelig å se inn.

Se video for demonstrasjon ved å trykke her

Bilde spørsmål

Utforingsspor / Notspor – Hva er det?

 

Det er et 10 mm spor på innsiden av dør & vindusenheten. Alle utforinger passer inn, og det gjør det mye enklere/raskere å montere listverk på innside. Vi leverer dette som standard på alle våre enheter uten tillegg i prisen, utenom skyvedører.

PVC vinduer

Hva er festeanker?

 

PVC vinduer festes med festeanker! Det er som navnet antyder, en bit metall som forankrer vinduet til stenderverk. Fest anker på vinduet/dør, og når enheten er satt i rett posisjon, så skrur man fast ankeret til stenderverket, og det forhindrer vinduet, eller dør, å komme ut av stilling. Veldig enkelt i bruk. Dører bør skrues inn, og de leveres med hull klart for dette.

Bilde spørsmål

Hvordan måler jeg dører & vinduer?

 

Mål bredden og høyden av hullet i veggen eller stenderverket. Trekk fra ca. 1 - 1,5 cm på bredde og høyde, for å ha plass til å montere det nye, samt isolere. Ta av listverk, og ta mål av selve åpningen, eller direkte mål av dør/vindusenheten som står der i dag.

Alle mål vi oppgir i våre papirer er de eksakte mål på enheten. En god tommelfingerregel når du er litt usikker på dimensjonene: «Når du skal montere, så er det bedre med litt for lite vindu enn et litt for stort vindu!».

I Norge er det svært ofte åpninger med «runde tall». Eksempelvis 120x120 cm, og da skal du ha et vindu på 119x119 cm.

Vi bestiller på eksakte mål uten tillegg i pris.

Bilde spørsmål

Kan jeg bestille dører og vinduer med egne spesialmål?

 

Ja – på en måte leverer vi alle vinduer på dine ønskede mål ned til millimeteren. Vi har ingen standard størrelser, og produserer ingen vinduer som ikke er bestilt. Dermed holdes kostnadene nede, og du som kunde får eksakt det du ønsker.

Bilde spørsmål

Hva med miljøet? Er PVC miljøvennlig?

 

PVC er det mest miljøvennlige alternativet hva vinduer gjelder!

Statistisk sett, blir trevinduer byttes hvert 29. år (90 % i flg. SSB), mens pvc strengt tatt kan tenkes å stå i hundrevis av år. Desto lengre perspektiv du setter på regnestykket, jo mer miljøvennlig vil pvc være i forhold til trevinduer. I tillegg til at trevinduer må byttes regelmessig, så er de satt inn med giftige stoffer for å vare lengst mulig, de må males mange ganger før de igjen må byttes. Slik går syklusen.

Resirkulering av PVC hadde i 2013 nådd fantastiske 440 000 tonn, og det kan resirkuleres hele 7 ganger. Det er svært få produkter som kan skilte med å være i bruk så lenge som gjenstander laget i pvc, som igjen gjør det til et miljøvennlig materiale når man regner hele levetiden.

Hvilke regler gjelder for sikkerhetsglass?

 

Les egen pdf om dette ved å trykke her

Hva er NDVK godkjenning?

 

Om NDVK

NDVK ble etablert i 1974 og er en frivillig kontrollordning for produsenter av vinduer og ytterdører. Ordningen er åpen for norske og utenlandske produsenter. Produkter merket med NDVK skal typeprøves før de blir med på ordningen. Deretter kontrollprøves de hvert 2. år. Kontrollen omfatter også årlig inspeksjon av produksjonen.

NDVK stiller krav til sertifiserte produkter:

 • Materialer
 • Glass og beslag
 • Lim og trebeskyttelse  Regntetthet
 • Vindtetthet
 • Varmeisolasjon
 • Stabilitet og styrke

Et produkt med NDVK-merke forteller at produktet er testet hos SINTEF Byggforsk eller annet akreditert laboratorium, etter Europeiske standarder.

I Norge benyttes andre klasser enn i mange andre europeiske land, og produkter merket med NDVK oppfyller de klasser som gjelder i Norge.

Videre forteller merket at produktet kommer fra en produsent som har et godt kvalitetssikringssystem og hvor det foretas årlig inspeksjon av en kontrollør fra enten SINTEF Byggforsk eller Teknologisk Institutt.

Bilde spørsmål

Hvilken produsent bruker dere på profilene dere selger og monterer?

 

PVC

REHAU er tysk og produserer vinduer og dører i PVC, samt en hel rekke andre ting. Det er et multinasjonalt konsern, og har over 15 000 medarbeidere fordelt på over 170 lokaliteter. Grunnlagt i 1948, da med produkter for utskiftning av tradisjonelle produkter med polymere stoffer. REHAU utvikler seg fra Tyskland og er i dag i over 50 land spredt over hele verden.

Les mer om REHAU på deres webside ved å trykke her

Bilde spørsmål

ALUMINIUM

På aluminiumsprofiler selger vi Schuco.

Les mer om Schuco på deres webside ved å trykke her

Bilde spørsmål

Trenger jeg å bestille med sikkerhetsglass?

 

Hensikten med kravet er å sikre at personer eller husdyr ikke skader seg i byggverk ved at glass knuses ved sammenstøt eller fall. Knusing av glass kan volde skade ved at man skjærer seg på glassets bruddflater. Fall gjennom vindu og glassfelt kan volde skade ved at man faller ut og ned og eventuelt i tillegg skader seg på glassets bruddflater. Vindu og andre glassfelt som ved knusing kan volde skade på person eller husdyr, skal sikres mot sammenstøt og fall. Sikring kan utføres ved brystning med høyde minimum 0,8 m opp til glassfelt

Dette er et omfattende felt, og vi anbefaler at du som kjøper leser deg opp på området, slik at riktig valg blir foretatt.

Les om Byggteknisk forskrift (TEK10) ved å trykke her

Barnesikring?

 

Alle våre utadslående vinduer leveres med barnesikring. De innadslående vinduene har ikke samme risiko, så de har ikke dette som standard. Men det er muligheter for løsninger som tillater kun lufting ved å tilte inn, og håndtak der man må bruke begge hender for å få åpnet. Så send en maiil til post@eln.no angående ditt ønske, så vil vi gi anbefalinger, og evt. implementere dette i bestillingen.

Bilde spørsmål

Hva er insektsnett/myggnett?

 

Vi leverer to typer nett. På innadslående vinduer, leverer vi med en ramme som installeres når vinduet er åpent, og klipses enkelt på. Mens det på utadslående vinduer leveres en roll-up, som monteres i karm på innside, og fungerer som en rullgardin.
Insektsnett ramme
Insektsnett rullgardin

Bilde spørsmål

Kan PVC resirkuleres?

 

Svaret er ubetinget ja. Det kan faktisk resirkuleres 7 ganger! Noe som gjør det til et miljøvennlig alternativ, om det brukes riktig. PVC er thermoplast, og kan smeltes, omformes og gjenbrukes på utallige måter.

Bilde spørsmål

Brannfarlig med PVC vinduer?

 

Fakta om PVC og brann

PVC får ofte skylden for røyk, giftige gasser og skader ved branner. Ofte kan man i mediene lese om at ”giftig PVC-gass” ble utviklet under brannen. Nå er det ikke noe som heter PVC gass. På den annen side utvikles det gasser også når PVC brenner, for eksempel karbondioksid (CO2), karbonmonoksid (kullos, CO) og saltsyre (HCl). Om PVC PVC (polyvinylklorid) er et samfunnsnyttig og kostnadseffektivt plastmateriale. Mellom 60 og 70 prosent av den årlige produksjonen går til byggebransjen, som membraner, tak- og gulvbelegg, trykkrør, nedløpsrør, dreneringsrør og avløpsrør, rør for elektriske ledninger, el-kanaler, kabler og ledninger, profiler, tapeter, takfolier, plastisolbelagte stålplater for tak, fasade og vindusbrett, vindus-profiler, takrenner, grunnmurselementer og mange andre bruksområder.

For å produsere VCM (vinylkloridmonomer) som er råstoffet for PVC, trenger man koksalt (NaCl – natriumklorid), naturgass eller olje og energi. Saltdelen utgjør i volum 57 prosent av polymeren, naturgassen 43 prosent. Klor (Cl) finnes ikke i ren tilstand i naturen. Dette skyldes at klor raskt reagerer med andre stoffer og danner nye forbindelser. PVC og brann I likhet med andre naturlige og syntetiske materialer, vil PVC-produkter danne røyk og giftige gasser når de brenner. Betydelige reduksjoner i utslipp av røyk og saltsyre kan oppnås ved bruk av spesielle tilsatsstoffer. Uavhengige undersøkelser har konkludert med at PVC ikke avgir giftigere gasser enn andre vanlige byggematerialer. I motsetning til øvrige volumplaster i bygningsindustrien, så vil hard PVC øke brannbelastningen marginalt i forhold til trematerialer. Årsaken til dette er det høye innholdet av klor som gjør at PVC er den mest brannresistente av volumplastene.

I en vurdering av materialenes brannegenskaper må det tas hensyn til en rekke forhold: Antennelsesevne, brennbarhet, frigjøring av varme, flammespredning, røykutvikling, giftige gassutslipp og korrosjonsfare.

Bilde spørsmål

Gulner PVC vinduer?

 

Nei, dette er bare gamle fordommer. PVC har unike egenskaper som gjør vinduene ikke blir påvirket av ulike klimatiske forhold som vind, snø, salt vann, sol og regn. Således, krever PVC ikke noe vedlikehold, slik som f.eks. trevinduer gjør. Våre rammer er laget av den nyeste generasjonen av PVC som er alders- og fargeresistente. PVC er en av de materialer det er forsket mest på i hele verden.

Bilde spørsmål

Hva menes med at PVC og Alu vinduer fungerer som en termos?

 

Isolasjon er stillestående luft, og i et pvc og alu-vindu er det flere kammer mellom ytterside og innerside som består av nettopp stillestående luft. I karmen er det også på våre modeller med drei/tilt innadslående vindu to og tre tetningslister, som igjen skaper egne kammer med stillestående luft. Man beholder den varme luften inne, og stenger den kalde luften ute. Samme prinsipp som på en termos, som skal holde drikken varm, selv på kalde skiturer.

Bilde spørsmål

Termisk sprekk

 

Glassets evne til å tåle temperaturforskjeller er begrenset. Når temperaturforskjellen mellom glassets randsone og midtsone overskrider en viss grense er det fare for termisk brudd. Sprekken bukter seg da sirlig fra glassets kant mot midten av ruten.

Folie klebet på ruter er en av de store synderne når det gjelder termisk brudd. Men også energiruter i vinduskonstruksjoner med aluminium på yttersiden rammes erfaringsmessig hyppigere. Visse glasstyper, inklusive energiglass, absorberer mer varme enn vanlig glass. I tillegg blir varmen i større grad ledet bort fra randsonen hvis ramme- og karmkonstruksjonen isolerer dårlig. Dermed kan det lettere bli for stor temperaturforskjell mellom rand- og midtsone. I Norge er glasset mest utsatt på sørvendt fasade, pga. nedkjøling om natten og rask varmepåvirkning om morgenen. Ved slagskygger og med folie er syd og vest mest utsatt. Hvis ramme og karm har god varme ledingsevne og hvis isoleringen mellom karm og vegg samtidig er dårlig, ledes varmen bort fra glassets randsone. Slagskygger som strekker seg mer enn 10 cm inn over glasset fører til temperaturforskjeller mellom glassets rand- og innersone. Persienner eller tette gardiner plassert på innsiden av termoruten, eller innebygd mellom termorutens glass, kaster en del av solstrålingen tilbake slik at glasset blir oppvarmet. Områdene med folie og klistermerker har høyere temperatur enn resten av glasset, fordi de foliebelagte områdene absorberer mer solvarme. Klistermerker og folier kan derfor bidra til generelt høyere glasstemperatur eller uensartet oppvarming av glasset. Varmen ledes ikke bort ved stillestående luft. Stillestående luft opptrer f.eks. ved uhensiktsmessig anvendelse av solskjermende utstyr. Når lyskaster står for nært glass, er spesielt tykt glass utsatt. Det gjelder også laminert glass. Vær obs. for glass i gulv / trapp og bordplater hvor spotlights kan tenkes brukt. Varmeovner som brukes til å fjerne kaldras fra høye glassvegger og glasstak må plasseres med fornuft. Varmeovner som avgir strålevarme må normalt ha minst 30 cm avstand fra glasset. (For herdet glass 15 cm). Varme elementer som ikke avgir stråling mot glasset kan normalt plasseres i 15 cm avstand. For alle varme elementer s om skal fjerne kaldras, skal det ikke være få ovner med lange mellomrom og høy effekt, men kontinuerlig varme. Hvis risikofaktorene ikke kan unngås, kan det brukes varmeforsterket eller herdet glass. Plasseres ruten på et sted med risiko for termisk brud kan polering av glasskantene være en fordel. Det er ofte vanskelig å gi en nøyaktig årsak til glassbrudd. Men når det gjelder termisk brudd, er det lett å stille den rette diagnose. Bruddlinjene er få, buktende og rene. De går alltid ut fra glasskanten i en rett vinkel med glasskant og glassoverflate. Forbrukerkjøpsloven vil ikke kunne gi grunnlag for reklamasjoner etter termisk brudd. Det er en lang rekke årsaker til at risikoen for termisk brudd øker, og det er som regel en overraskelse for forbrukeren når han får at vite at de pappesker eller oppslagstavler han uvitende har stilt opp foran rutene er årsaken til at glasset sprakk. Prosjekter blir noen ganger utviklet uten tilstrekkelig hensyn til faren for termisk brudd. Konstruksjoner skal utformes, slik at man unngår slagskygger på deler av glasset. Utvendig solavskjerming som markiser har mange fordeler, men de skal monteres med omtanke.

Gode råd ved anvendelse av solskjerming:

 • Persienner, rullegardiner og tette gardiner bør være helt lyse mot glasset.
 • Lukk aldri persiennene helt tett, så de virker som en skjerm.
 • Unngå å la den stå i solskinn halvveis oppe/nede, slik at det blir temperaturforskjell på områdene.
 • Det skal være minst 5 cm mellom ruten og persienne/(rulle) gardin.
 • Sørg for at ruten ikke blir oppvarmet uregelmessig ved at det blir slagskygger over en del av ruten.

(Arne Eidal, www.glassportal.no)

Bilde spørsmål

Antidugg glass

 

Moderne vinduer isolerer bedre enn noensinne. Dette fører til at det i gitte værforhold, dannes kondens utvendig på moderne vinduer. Særlig på høsten og tidlig vinter, er det gjerne høy temperatur og høy luftfuktighet på dagtid, som igjen kondenserer med nattens lave temperaturer. Og blir glassets utvendige overflate lavere enn duggpunktet, så oppstår fenomenet, som er helt naturlig. Kan være ergerlig i rom der man ønsker å nyte utsyn/utsikt. Men det finnes en løsning. Vi har nå mulighet til å levere topp moderne high-tech glass til alle våre vinduer i pvc. Rimeligere enn noensinne må vi kunne tillegge!

Et belegg på glassets utside sørger for en liten temperaturøkning, og reduserer derfor muligheten til at det dannes kondens/dugg på utsiden.

Det gjelder kun på 3-lags glass, da 2-lags ikke er veldig utsatt for dugg/kondens. Og det kan velges sammen med lydisolasjon, stopp sol (som hindrer varmestråling) og sikkerhetsglass.

Er du utsatt for fenomenet, vil du ikke angre på å velge dette som tilvalg på dine vinduer.

Bilde spørsmål

Er ikke trevinduer like bra som PVC og alu-vinduer?

 

llustrasjonsbildet er fra et vindu levert av en stor norsk leverandør, og er ca. 6 år gammelt da bildet ble tatt(!). Det står i en bolig i Østfold, og er ikke utsatt for mer vær enn de fleste andre steder i Norge. Her har det begynt å sprekke i sammenføyninger, og at det er aluminiumnederst på glasset hjelper lite. Her ligger det en jobb og venter på eieren, og vi tror det norske folk ønsker seg vedlikeholdsfrie dører og vinduer. Derfor monterer vi nesten utelukkende pvc og aluminium dører og vinduer.

Bilde spørsmål